Cum asortam culorile in locuinta noastra

Cu totii avem probleme in alegerea culorilor pentru locuinta noastra. Avem nevoie mai tot timpul de sfatul unui designer de interior, insa putini iau in calcul acesta varianta si se bazeaza pe propriul instinct in ceea ce priveste culorile. In orice locuinta noua asteptam sfaturi despre cum să alegem culorile pentru vopsea, mobilier si accesorii. In afara de acestea mai trebuie luat in calcul si iluminatul, pentru ca lumina si culoarea se influenteaza reciproc alcatuind impreuna ambianta vizuala. Culorile insa dau atmosfera unei locuinte.

Sticker decorativ crenguta infrunzita cu pasarele

Ambientul locuintei trebuie armonizat prin culori in functie de orientarea incaperilor: incaperile cu orientarea spre sud vor avea predominant culorile alb, gri, bleu, verde-pal, roz; incaperile cu orientarea spre nord au culorile dominante in functie de destinatie. In camera de zi galben-pai, alb cu accente rosii, oranj, galben, iar in dormitor galben deschis, alb, crem; incaperi cu orientate spre est: bleu, crem; incaperi orientate spre vest: gri, rosu galben-inchis, albastru, verde-pal, roz. Insa pentru asortarea culorilor avem nevoie de paleta de culori.

schema-culoriAceasta ne va ajuta sa asortam culorile astfel incat incaperile sa dea o nota de liniste si relaxare,  o stare de spirit pozitiva. O singura culoare aleasa gresit poate schimba  cu totul aspectul camerei si al intregului  decor. De aceea trebuie sa invatam sa folosim corect paleta cromatica pentru a realiza usor potrivirele de culori. Notiunile foarte simple invatate inca din primii ani de scola la orele de desen despre culori primare si culori secundare sunt cele pe care trebuie sa le folosim.

 Folosirea nonculorilor. Nonculorile alb si negru sunt cel mai usor de asortat de aceea puteti apela in siguranta la folosirea acestora, important fiind doar efectul pe care doriti sa-l obtineti prin combinatiile  cu alte nuante. De pilda negru pune in valoare orice culoare.

sticker decorativ maci

Camerele alb negru dau un stil rafinat, contrastul puternic sugereaza un amestec de intuneric si puritate. Camere alb-negru sunt fascinante si impresionante. 

Negrul este cel mai des combinat cu anumite nuante de  roz, verde, rosu si portocaliu.

Stickerele alb – negru creeaza un echilibru si un contrast in acelasi timp, de aceea cele mai folosite in decoratiuni sunt nonculorile.

stk02070_01Albul se combina la fel de bine cu orice culoare si creaza o ambianta primitoare. Cele mai reusite combinatii sunt alb cu albastru ( crearea stilului marin), alb si roz sau lila (camerele fetitelor), alb si negru, dar nu in ultimu rand alb si rosu.Sticker decorativ copac

 Folosirea culorilor complementare. Rosu, galben si albastru sunt culorile primare, iar combinatia dintre ele formeaza culorile secundare( rosu + galben = portocaliu, albastru + galben = verde si  albastru + rosu = violet).  Combinatia de culori reusita este formata din culori complementare , asa cum indica schema din imaginea de mai sus. Cu alte cuvinte fiecarei culori primare ii corespunde o culoare complementara cu care o puteti asocia in decorari pentru ca obtine un efect unic, natural  si  impresionant care nu te va deranja privindu-l. Sa le urmarim: pentru rosu alegem verde, asa cum si natura ne demostreaza, de aceeea ne place aspectul unui buchet de trandafiri rosii, sau aspectul  capsunilor. Perechea lui galben va fi violetul, iar la   albastru  asociem culoarea complementara portocaliu. Se pot realiza combinatii de culori complementare formate dintr-o culoare intensa si cealalta complementara mai deschisa ca nuanta (priviti  corespondentul ei pe linia punctata spre interiorul cercului cromatic). Combinatiile cele mai lacute sunt albastru verzui cu galben-portocaliu.O astfel de asortare va da un contrast puternic , dar placut.

Folosirea monocromiei. Poti folosi nuante ale aceleiasi culori si vei realiza un decor odihnitor.  Poti porni de la o culoare de baza care combinata cu alb sa redea nuante din ce in ce mai deschise. In aceeasi ordine de idei mai putem lucra la intensitatea unei culori prin  adaugarea de alb in cazul in care dorim sa deschidem culoarea respectiva sau adaugand negru in cazul in care dorim sa o inchidem si gri in cazul in care dorim sa obtinem un ton putin mai inchis al aceleasi culori, astefel putem asocia albastru cu albastru deschis si alb. Poti incerca si cu nuantele de verde si alb.sticker-perete-stk15017_02

  In designul interior trebuie sa mai tinem cont si de un alt aspect  in ceea ce priveste impactul vizual, insa nu trebuie sa uitam de  impact pshihologic pe care il are aspectul locuintei noastre asupra starii noastre de spirit. Atunci ne putem juca  cu grupele de culori: culori calde, culori reci si culori neutre. Astfel rosu, portocaliu sau galben sunt  culori calde si aduc un sentiment de veselie. Pentru a calma sau a tempera culorile  unei incaperi putem folosi culori cum ar fi verde, albastru sau violet, culori care sunt considerate ca facand parte din spectrul de culori reci.Holurile, bucataria sau zona de loft din casa sau apartamentul in care traim putem folosi culori neutre, care sa functioneze ca un fond pentru stickerele decorative si accesoriile folosite .

Acestea sunt cateva reguli pe care le putem folosi atunci cand vrem sa ne decoram locuinta pentru a putea crea decorul ideal si intim fugind de clasicul crem si gri, de monotonie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *